vk-logo
Volle Kracht
DeSpreekbuis-kl De Spreekbuis 2016-12

 

 

 

 

 

 

13 juni 2018, Excursie naar Loodswezen, Rotterdam Rijnmond

Na ontvangst en kennismaking met onze gastheren Jeroen Tuinder en Gerrit Peekstok, gaf Jeroen een presentatie over het Loodswezen. Vergezeld door een flitsend klankbeeld werden we ingewijd in de organisatiestructuur, diploma-eisen, opleiding tot loods en de diverse vaargebieden, ankerplaatsen op zee en wat er aan de eigenlijke beloodsing vooraf gaat. Verder welke de veelal zelf ontwikkelde systemen worden gebruikt en wanneer ze worden ingezet.

Uitleg in de heli loods

Historie

Een historische schets maakte duidelijk dat de Loodsplicht werd ingesteld in 1563 door Koning Philips de II. In 1859 werd het Rijksloodswezen opgericht onder de Marine door Koning Willem III en in 1980 werd het ondergebracht bij het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. In 1988 volgde de verzelfstandiging. Voor de Regio Rotterdam Rijnmond was 2005 een mijlpaal omdat zij wereldwijd als eerste ISPO gecertificeerd werden.

Een heerlijk zonnetje op het heli platform

Vaartuigen, simulator en helikopter

Na nog inzicht te hebben gekregen in vaartuigen en materiaal waarmee alle taken worden uitgevoerd, waren er nog een aantal kritische vragen. Er waren 'kenners' in het gezelschap. Daarna werden we in twee groepen verdeeld om uitleg te krijgen over de simulator en de helikopter. Bij aankomst in de simulatorruimte nam de voorzitter direct het wiel om een containerschip naar buiten te brengen. Ondanks het, door de operator, opgestoken Noordenwindje, verliep de korte reis zonder problemen. Te snel werden we naar het helistation gedirigeerd waar en nieuw brok techniek viel te bewonderen. Het lijkt me toch wel een ervaring om aan zo'n haak te hangen en aan dek van een schip te landen. Bewondering voor de mannen, niets over vrouwen gehoord tenminste, die dit veilig laten verlopen.
Na nog een aantal bewegingen van vertrekkende XXL schepen te hebben gadegeslagen was het tijd voor een groepsfoto op het heliplatform.

Afscheid

Ten afscheid nog een eerste klas kop koffie en een dankwoord met verenigingsstropdas voor onze gastheren. Met een goodie bag toog iedereen huiswaarts na een geslaagde en informatieve middag waarin zeker de stalende zonneschijn niet onvermeld mag blijven.